Elhunyt Forintos György

 

Nehéz szívvel vesszük hírét annak, hogy Forintos György barátunk január 18-án elhunyt. Tudhattunk betegségéről, tudtuk, hogy a prognózisok nem igazán bíztatóak. Világossá tette, hogy miért kell egyre óvatosabban fogadnia olyan feladatokat, amelyek megfogalmazásában fontos szerepe volt és elvégzésükben tevékenyen szeretett volna részt venni. A Teremtő most felmentette őt minden további evilági feladat alól.

Sokat végzett. Fiatal jogász hallgatóként az 1956-os forradalom tűzvonalában szervezett és harcolt, osztozott a megtorlás testi és szellemi terheit viselő nemzedék sorsában. Talpra állva megtalálta és belakta a képességeihez méltó mozgásteret, megalkuvás nélkül vállalta az értékvilágához ragaszkodó tudóst és polgárt "megillető" hátrányokat, a rendszerváltoztatást előkészítő és kibontakoztató értelmiségi törekvések kockázatait. Tárgyilagos, olykor hűvösnek tetsző, valójában mély érzéseket átélő részese és tanúja a múlt század második felének. Aki kevésbé ismerte, szinte mindent megtudhat róla abból az interjúból, amelyet most mindazoknak ajánlunk, akik lélekben és szeretetben búcsúznak Tőle.

A Magyar Pax Romana tagjaként különösen jogi és szociológiai kérdésekben, feszült helyzetek higgadt és empatikus elemzésében volt elismert. Kevesen tudtak nála elfogulatlanabbul, méltányosabban, több szeretettel kiértékelni bonyolult konfliktusokat és stratégiai elgondolásokat. Kissé fanyar humorát, póztalan szerénységét a szepi levelezői egészen a legutóbbi hónapokig élvezhették.

Felesége, két gyermeke, nyolc unokája fájdalmában osztozunk és tartjuk meg szeretettel Forintos Gyurkát emlékezetünkben. Temetése február 8-án negyed háromkor a Farkasréti temetőben lesz. Lelki üdvéért a budai Krisztus Király templomban lesz ugyanazon a napon szentmise délután 5 órakor.


 

Romvári Zsuzsa interjúja Forintos Györggyel 1991-ben